Događaji u župi

Braćo i sestre !

Iza nas je Bijela nedjelja ili nedjelja Božanskog milosrđa koju smo proslavili u tihoj molitvi u euharistijskom klanjanju u našoj crkvi Gospe Snježne. Presveti Oltarski Sakramenat je bio izložen u subotu cijeli dan, cijelu noć sa subote na nedjelju i u nedjelju cijeli dan. Prošlo je mnoštvo naših vjernika koji su izvršili zavjet naših donjogradskih predaka, koji su nedjelju iza Uskrsa odredili da bude nedjelja „Župnog klečanja“. Nisu nas spriječile niti izvanredne okolnosti, okupili smo se, ali nismo prekršili stožerovu odredbu zabrane javnih okupljanja. Vjerujem da smo u trenutku poklona Isusu koji nas je promatrao iz posvećene bijele hostije puno toga šapnuli i osjetili Njegovu prisutnost.

Ovih dana nas je obradovala vijest da ćemo se u nedjelju 3. svibnja ponovno naći na jednoj od nedjeljnih svetih misa. Svete mise ćemo imati kako smo uvijek imali u 7.00, 9.00, 11.00 i 18.30 sati sigurno u jednom određenom razmaku koji će nam odrediti oni koji su zaduženi a očuvanje našeg zdravlja. Ako ne budemo mogli stati u crkvu, ima mjesta oko crkve, jer smo postavili zvučnike na zidove crkve, tako da ćemo moći ispuniti sve uvjete koje budu od nas tražili i nitko neće biti ugrožen od zaraze. Vjerojatno nećemo moći svi sjediti i biti blizu kao prije, ali ćemo uživo sudjelovati na misnom slavlju. Ne treba se nitko bojati doći, jer ćemo se pridržavati svih pravila o dezinfekciji, prozračivanju i sve što budu od nas tražili. Crkva u Hrvata je dobila javnu pohvalu preko televizije da smo se u ovim kriznim danima dostojno i primjerno vladali. Pravi i istinski vjernici nikada nikome nisu bili problem, već uzdarje i potpora, uvijek prednjačili u ljudskosti i humanosti. Režimi koji su vladali kroz našu dugu povijest, pa i oni koji nisu bili skloni Crkvi, ipak su potiho cijenili vjernike i svećenike i imali u njih veliko povjerenje, pogotovo kada se radilo o odgovornim poslovima. Kršćanska savjest nikada nije zakazala, jer je Bog onaj koji govori u dubini ljudskog srca.

Zanimljivo je primijetiti da ćemo u ovom velikom zlu pandemije koja je zahvatila cijeli svijet dobiti dopuštenje da započnemo svete mise s okupljanjem vjernika u mjesecu svibnju koji je posvećen štovanju Blažene Djevice Marije, majke Isusa Krista. Sav Katolički svijet, pa i naš hrvatski narod, Mariju zaziva kao svoju pomoćnicu, zaštitnicu i majku. Posvećene su joj bezbrojne crkve, brojni oltari u crkvama, njezine su slike u kućama, njezine medaljice ili, kao u domovinskom ratu, njezine su krunice bile o vratu ljudi. U svijetu, ali i u našoj zemlji, brojna su njezina hodočasnička svetišta.
Naš narod Mariji pjeva najljepše pjesme, kiti njezine kipove i slike, moli pred njima i vjeruje u njezin zagovor. Nju zaziva kao kraljicu Hrvata, pjevamo „Rajska Djevo, kraljice Hrvata, naša majko, naša zoro zlatna ...“ Hrvati su uvjereni da je grad Sinj njezinim zagovorom bio spašen od Turaka. Naša je generacija uvjerena da krunice na vratu naših boraca i prognanika također znače njezin zagovor.
U čudesnoj povijesti ljudskog roda i svijetu stvorenom od Stvoritelja, Marija je biser, sam Bog, Isus Krist, Spasitelj, prijatelj i brat svakog čovjeka. Pokraj tih dvoje ljudi, Isusa i Marije, isplati se biti čovjek i može se izdržati u svim patnjama i progonstvima, ratu, ranjenostima, bolestima, virusnim pandemijama, pa i u smrti. Kraj njih i s njima živjet ćemo vječno.
O tome neka nam govori mjesec svibanj kojemu se radujemo i koji će nas okupiti oko Gospodnjeg oltara. Ponovno je naša Gospa kojoj smo se i u ovoj pandemiji molili isprosila kod Boga zagovor za sve nas.

DOBRO DOŠLI PREDRAGA BRAĆO I SESTRE NA NEDJELJNU SVETU MISU 2. SVIBNJA 2020. ZANOSNO ĆEMO SLAVITI BOGA, MOLITI I OD SRCA PJEVATI. MI, VAŠI SVEĆENICI, NEIZMJERNO SE RADUJEMO PONOVNOM SUSRETU S VAMA !

D O B R O D O Š L I !

Župa info

Crkvena 34, 31000 Osijek, Hrvatska
T:  031-503-222
F:  031-503-222
E:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
W:  www.imemarijino.hr

Radno vrijeme župnog ureda

Svaki radni dan

  •     8.30 - 12.00, te 17.00 - 18.00

Subotom

  •     9.00 - 12.00 (nedjeljom ne radimo)