Joško - Nisam imao snage pobijediti nesigurnost

Ja sam Joško iz Omiša i imam 34 godine. Posljednje dvije godine živim u zajednici Cenacolo, gdje se liječim od ovisnosti o alkoholu i drogama.
Moji problemi počeli su već u najranijem djetinjstvu jer sam bio dosta povučeno, osjetljivo i nesigurno dijete. Odgajan sam u katoličkoj obitelji i roditelji su mi se trudili pružiti sve što su mogli i odgojiti me najbolje što su znali. Išli smo redovito u crkvu, ministrirao sam na misama i redovito se molio prije spavanja. Tako je bilo sve do puberteta, kada su me zbog tih navika počeli zadirkivati prijatelji. Kako sam bio nesiguran, trudio sam se to popraviti i, da ne bih izgubio prijatelje, činiti sve ne bih li zadobio njihovo povjerenje i prijateljstvo. Pušili smo cigarete, pili alkohol. Primijetio sam da time mogu pobijediti svoju nesigurnost, biti slobodniji i bolje se zabaviti.


Počeo sam se udaljavati od roditelja i brata te raznim lažima prikrivati dvostruki život koji sam vodio. Bojao sam se suočiti sa svojim stvarnim problemima i trijezno donositi odluke kojima bih gradio svoj karakter i život u budućnosti. Živio sam bez plana, iz dana u dan i ništa me nije zanimalo osim zabave. Mnoge svoje osjećaje potiskivao sam, a rješavanje problema odgađao. Kada sam probao travu, i nju sam počeo uzimati svakodnevno. Nisam vidio u tome ništa loše i uvijek sam mislio da ću jednog dana prestati sa svime, ali da sam mlad i da je to normalno jer to rade svi. Ni ugostiteljska škola u koju sam se upisao više mi nije išla dobro zbog izostanaka i jedva sam ju na kraju završio. Odmah nakon škole otišao sam raditi na brod i tako proveo nekoliko godina. Kasnije sam radio uglavnom kao pizza-majstor. Kada sam počeo slušati elektroničku glazbu i odlaziti na partije, logično se činilo da probam extasy i speed. Iako sam oduvijek mislio da neću uzimati teške droge, to je nakon nekoliko godina trave i alkohola došlo sasvim spontano i nije mi se više činilo tako strašnim.
Moje veze s djevojkama redovito su propadale zbog moje neodgovornosti i površnosti. Mnoge prijatelje razočarao sam svojim egoizmom i nezrelošću. Postao sam slaba, loša i nesretna osoba koja je posve zakomplicirala svoj život i nisam u njemu više vidio nikakvog smisla.
Potražio sam savjet psihologa te dobio antidepresive i tablete za smirenje. Postao sam ovisan i o tabletama i dalje se samo vrteći u krugu ovisnosti. Postalo mi je jasno da je sve otišlo predaleko i da nešto moram učiniti. Nisam znao kako ni što, a nisam imao snage ni hrabrosti sam se uhvatiti u koštac s problemima. Jednog dana prijateljica me pozvala na reiki i tako sam se počeo baviti i jogom, raznim tehnikama meditacije, proučavati duhovnost i religije, misleći da ću se na taj način riješiti svojih problema, ali oni su samo postajali veći i komplicirali se. Nakon jednog poslovnog razočaranja udaljio sam se od svih i povukao u kuću, psihički na samom dnu. Ista prijateljica koja me pozvala na reiki upoznala me je i sa zajednicom Cenacolo, i od tada je sve krenulo na bolje.
Jako mi je teško bilo odlučiti se na ulazak u Zajednicu nakon svih godina izbjegavanja problema, ali nisam imao kamo, te sam uz potporu obitelji konačno priznao sebi da više ne mogu sam i da imam problem. Zajednica me od samog početka oduševila svojim idealima i pružila mi dojam da sam na pravom mjestu.
Tu počinje i priča mojeg obraćenja, jer sam se prethodno bio udaljio od Isusa i Crkve. Počeo sam graditi svoj život otpočetka, korak po korak. Prvi sam put prihvatio patnju i počeo praštati svim ljudima koji su me povrijedili u životu, Bogu i samome sebi. Uz Isusovu pomoć, u molitvi se oslobađam negativnosti i crpim potrebnu snagu. Zajednica smo koja se trudi živjeti po riječi Božjoj – živimo kao jedno seosko gospodarstvo, od rada naših ruku i od Božje providnosti, koja preko dobrih ljudi koji vole Zajednicu dolazi u našu kuću. Uvijek sam si umišljao da sam poseban i da će se sve srediti samo od sebe preko noći, ali ovdje sam shvatio kako je važno biti ustrajan i strpljiv, kako je dobro biti običan, normalan i pošten. Momci me uče da budem dobar prijatelj svakome i da budem zahvalan za sve što mi se dogodilo u životu. Da budem zahvalan Bogu jer je moj život dobio smisao, jer su se moji odnosi s obitelji konačno popravili.

Župa info

Crkvena 34, 31000 Osijek, Hrvatska
T:  031-503-222
F:  031-503-222
E:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
W:  www.imemarijino.hr

Radno vrijeme župnog ureda

ponedjeljkom 17 – 18 sati
utorak – petak 9 – 11 sati, 17 – 18 sati
subotom 9 – 11 sati

Raspored sv. misa

Radnim danom
8.00 i 18.30

subotom
8.00

NEDJELJOM i svetkovinom:
7.00, 9.00, 11.00, 18.30