Ulazak i boravak u zajednici

Zajednica prima sve izgubljene, ovisne mlade ljude koji žele pronaći smisao života.

Ne prima psihički bolesne osobe (s duševnim poremećajima, shizofrenija): iskustvo zadnjih godina  je naučilo da im zahtjevan i vrlo uređen način života Zajednice ne može pomoći da svladaju svoje tegobe, a ne mogu im dati ni odgovarajuću pomoć u lijekovima koji im trebaju.
Za ulazak u zajednicu potrebno je proći pripremne kolokvije koje vode članovi zajednice. Na kolokvije su obavezni doći i roditelji, jer iskustvo je pokazalo da je pomoć obitelji od velike važnosti. Na prvi kolokvij obavezno dolaze sami roditelji bez ovisnika. Za ulazak je potrebno proći pet kolokvija, te tri radna dana.

KOLOKVIJI U HRVATSKOJ

POREČ Bazilika župni ured
subota 13.00 sati - 052/410 - 267
OSIJEK
Crkva Preslavnog Imena Marijina
subota 13.00 sati - 095/ 883 9205 - Crkvena 34
SPLIT
Mertojak, Crkva Sv. Josipa
subota 13.00 sati - 021/385 920
ZAGREB za momke
Siget - Crkva Sv. Križa
subota 09.00 sati - 01/230 - 3001
za roditelje koje dolaze prvi put u 13.00
ZAGREB za djevojke
Jarun - Crkva Mati Slobode
subota 9.00 sati - 01/230 - 3001

Na radnim danima budući član zajednice provodi cijeli dan radeći i družeći se sa momcima, upoznavajući na taj način život u zajednici.
Prihvat je besplatan, tj Zajednica se ne plaća, a svaka obitelj čije je dijete u Zajednici surađuje i pomaže u skladu sa svoiim mogućnostima
Nakon što novi član odluči ući u zajednicu mora obaviti liječničke preglede i donijeti potvrdu da ne boluje od težih bolesti. Ukoliko boluje, program u zajednici će biti prilagođen njegovim potrebama.

Zajednicu vode također bivši ovisnici koji su proveli već neko vrijeme u zajednici. U zajednici nema lijekova niti stručne pomoći. Odmah po ulasku u novi momak/djevojka dobiva anđela čuvara koji s njim boravi 24 sata na dan. To je u pravilu osoba koja ima barem nekoliko mjeseci u zajednici i koja se brine za novoga člana. Novi član je šokiran sa novim načinom života, odsutan nema volje ni snage za rad pa mu anđeo čuvar pomaže često i radeći za njega.. On je njegova pomoć na početku, upoznaje ga sa pravilima i životom u zajednici. Korist imaju obojica-anđeo čuvar koji dobiva povjerenje i uči se odgovornosti, te novi član kojem su na taj način olakšani prvi dani u zajednici.
Ne plaća se nikakva članarina, zajednica ne prima nikakvu financijsku potporu od države. Živi se samo od vlastitog rada i Providnosti- darova dobrih ljudi. Hrana se ne kupuje, jede se samo ono što se dobije ili proizvede vlastitim radom.
Preporučeni boravak je od 3-5 godina. Tijekom boravka u zajednici, momci promjene više kuća.

ISKUSTVO BORAVKA U ZAJEDNICI

Mnogi mladi iskazuju želju daprovedu neko vrijeme u Zajednici iako njihovo stanje nije teško i dramatično. Kad se na to odluče, trebaju u pismu obrazložiti taj izbor i navesti koliko su vremena spremni ostati u Zajednici. Zbog iskustva ovih godina peporuka je da to bude najmanje 45 dana, kako to vrijeme provedeno u Zajednici ne bi bilo kao jedno od mnogih dotadašnjih razdoblja, nego da ostavi dubok trag u srcu i označi početak na putu obraćenja i vjere.
Da neko vrijeme provedu u Zajednici savjetuje se ponajviše ženama ili djevojkama čiji je muž ili zaručnik u Cenacolu, kako bi shvatile njihov put i mogle rame uz rame ići s voljenom osobom prema pravom životu. U razdoblju iskustva momak ili djevojka sudjeluje u životu bratovštine potpuno, bez bijega ili razlika u trenutcima molitve, podjele i pregleda života i rada.

Kontakt:
COMUNITA' CENACOLO / ESPERIENZE
Via S. Lorenzo 35
12037 Saluzzo (CN) - ITALIA

Župa info

Crkvena 34, 31000 Osijek, Hrvatska
T:  031-503-222
F:  031-503-222
E:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
W:  www.imemarijino.hr

Radno vrijeme župnog ureda

Svaki radni dan

  •     8.30 - 12.00, te 17.00 - 18.00

Subotom

  •     9.00 - 12.00 (nedjeljom ne radimo)

Raspored sv. misa

Radnim danom
8.00 i 18.30

subotom
8.00

NEDJELJOM i svetkovinom:
7.00, 9.00, 11.00, 18.30