Mješoviti zbor

U koncilskoj konstituciji o svetoj liturgiji, navodi se kako je liturgija «vrhunac kojemu teži djelatnost Crkve, a ujedno je i izvor iz kojeg proistječe sva njezina snaga». Glazba, a posebno pjevanje, zauzima veliku važnost u liturgijskom slavlju jer je ujedno i sastavni dio same svečane liturgije.

«Neka neprestano napreduju pjevački zborovi … neka se biskupi i ostali pastiri duša brinu da sva zajednica vjernika … može vršiti svoju djelatnu službu, koja se vrši pjevanjem…» (čl. 114. iste Konstitucije). Vjernici ne bi smjeli više prisustvovati kao «nijemi gledaoci», već svojim glasom i pjesmom moliti i davati hvalu Bogu. Potiče se na čuvanje i promicanje svete glazbe napretkom zborova.

Članovi mješovitog pjevačkog zbora su:

TENORI: Tomislav Blagojević, Stjepan Čavka, Tvrtko Kralik, Anton Raff, Mirko Bugarin
BASOVI: Berislav Kopić, Dražen Jurković, Stjepan Leninger, Ivan Lovrić, Tomislav Mrkonjić, Zorislav Schonberger, John Beatson
SOPRANI: Zdenka Brzović, Jasminka Dragun, Katica Eškit, Julijana Grgić, s. Bernardina Ivušić, Ana Jakovljević, Jasna Jakovljević, Sonja Ištoković, Vesna Marušić, Jasna Mrkonjić, Vesna Ovničević, Ivana Lauš, Blaženka Schmidt, Ana Žuljević, Vedrana Raff, Marijana Mlinarević, Simonida Krasnić Markov
ALTI: Vesna Batinić, Lidija Blagojević, Marija Budalić, Ružica Čavka, Katica Kralik, Bernarda Lovrić, Mirjana Kralj-Vasilj, Elizabeta Gregić, Andrijana Sili, Blanka Meter
DIRIGENT: Jure Smajić
ORGULJE: Tomislav Peran

Raspon godina pjevača kreće se od tridesetih do sedamdesetih, a u zboru je i šest bračnih parova. Mješovitim zborom sigurnom rukom ravna dirigent maestro Jure Smajić, a na orguljama nas prati Tomislav Peran.

Pjevačke probe održavaju se ponedjeljkom i petkom, a svake nedjelje pjevamo na svetoj misi u devet sati. U svojim svakodnevnim zanimanjima, na svojim radnim mjestima, mi smo liječnici, medicinske sestre, inženjeri kemije, elektrotehnike, prehrambene tehnologije, građevine, ekonomisti, pravnici, administratori, profesori, domaćice, umirovljenici, a ponedjeljkom i petkom od pola 8 do 9 i nedjeljom od 9 do 10, mi smo samo soprani, alti, tenori i basi, i imamo samo jedan zajednički cilj: svojim glasom i pjesmom moliti i davati hvalu Bogu. Gotovo cijeli zbor svake je nedjelje na svetoj pričesti.

Zbor sudjeluje u svim vjerničkim događanjima župe, dekanata i nadbiskupije, pa smo tako pjevali na misi koju je služio blagopokojni papa, Sluga Božji Ivan Pavao II. za svog posjeta Osijeku, također smo s radošću pjevali na proglašenju Đakovačko-osječke nadbiskupije i na mnogim drugim vjerskim slavljima.  Redoviti smo sudionici Smotri pjevačkih zborova nadbiskupije.

Posebno njegujemo hrvatsku liturgijsku baštinu, izvodeći višeglasne mise i skladbe hrvatskih skladatelja, ali ne zaboravljajući hrvatsku  pučku baštinu, te na svakoj misi uključujemo i poneku pučku pjesmu kako bi se cijela crkva mogla uključiti u pjevanje.

Razumijevanjem i podrškom našeg župnika koji nam se rado i često pridruži na probi, u  posljednje smo vrijeme svoje druženje obogatili mnogim zajedničkim putovanjima  po Hrvatskoj i europskim zemljama. Župnik nam je otvorio vrata svog srca, svog doma i pastoralnog centra za naša česta i brojna druženja. Zajedno proslavljamo krštenja, pričesti, krizme, docenture, magisterije, a zajedno dijelimo i tugu u trenutcima gubitka naših najmilijih.

 

Župa info

Crkvena 34, 31000 Osijek, Hrvatska
T:  031-503-222
F:  031-503-222
E:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
W:  www.imemarijino.hr

Radno vrijeme župnog ureda

Svaki radni dan

  •     8.30 - 12.00, te 17.00 - 18.00

Subotom

  •     9.00 - 12.00 (nedjeljom ne radimo)

Raspored sv. misa

Radnim danom
8.00 i 18.30

subotom
8.00

NEDJELJOM i svetkovinom:
7.00, 9.00, 11.00, 18.30