Župni caritas župe Preslavnog Imena Marijina

Župni caritas u našoj župi osnovan je na blagdan Uzvišenja Sv. Križa, 14. rujna 1998. na prijedlog pokojnog župnika mons. Martina Radmana i tadašnjeg kapelana te uz suglasnost pastoralnog vijeća. Karitativna skupina sastoji se od dvanaest do dvadeset volontera vjernika kojoj je svrha pomoć našim vjernicima, ali i ostalim sugrađanima, prvenstveno u duhovnom, no i materijalnom pogledu. Članovi skupine mahom su starije osobe, najčešće umirovljenici, odlični volonteri uvijek voljni za pomoć i suradnju. Tih početnih dana obišli smo osobe za koje smo saznali da su u potrebi; adrese smo uzeli iz župnog ureda prema prijavi za božićnu i uskrsnu ispovijed, ali su se prijavljivali i sami župljani ili ih je prijavilo susjedstvo i rodbina. Tada smo ih posijetili prvi put u njihovim domovima. Od duhovnih potreba najčešće su tražili češći obilazak svećenika za sakrament ispovijedi i pričesti, zatim su tražili krunice, molitvenike, svete slike, katoličke kalendare. Uz to dodali su i svoje materijalne potrebe: hranu, higijenske potrepštine, odjeću. Napominjemo da smo u početku išli dva po dva volontera u paru jer smo se tako osjećali sigurnijima, a onima koje smo posjećivali bilo je ugodnije. Priznajemo da smo kod nekih imali poteškoća jer nas rođaci ili skrbnici nisu htjeli pustiti k njima. Nakon prikupljenih i provjerenih podataka, podijelili smo se po ulicama i svatko je uzeo svoj teren koji dobro poznaje kao i sve promjene u njemu. Budući da smo velika župa, ne poznajemo sve dijelove stoga smatramo da bi nam se trebali javiti suradnici iz svih dijelova Donjega grada jer na žalost do sada nemamo pokrivenost cijele župe volonterima.

Početkom školske godine, u rujnu napravimo plan rada za sljedeću godinu i prezentiramo ga na prvoj sjednici pastoralnog vijeća, obično za crkveni god Ime Marijino. Nastojimo se plana pridržavati i ispuniti ga, a što ne ispunimo, prenosimo u sljedeću godinu (priložimo i detalje o planu rada). Među ostalim aktivnostima, prilikom Božića i Uskrsa, imamo obvezne akcije u kojima posjećujemo naše stare, bolesne, pokretne i nepokretne, nemoćne, socijalno ugrožene, osiromašene obitelji i pojedince kao i osobe s posebnim potrebama, potaknuti kršćanskom ljubavlju, osjećajima, solidarnošću i milosrđem.

    Po osnivanju župnog caritasa pomoć smo dobili iz dekanatskog caritasa, no kako je ona ubrzo nestala, jer ima daleko većih potreba od naših, pokušali smo se osloniti na vlastite izvore prihoda, a za sada su to sljedeći:

  • Caritasova škrabica
  •  Colecta u naravi na sv. misama zornicama
  •  Molbom nekim gospodarstvenicima i obrtnicima na području naše župe – donatorima
  • Darovi školske djece ili umirovljenika
  • Ostali darovi anonimnih darovatelja, župnik…


Božićne i uskrsne čestitke izrađuju naši volonteri ili djeca (ručnim radom) za naše štićenike. Prema povratnim informacijama ima naročito ostarjelih i nemoćnih, što ih vrlo veseli. Nikomu ne dajemo novac jer za skupljeni novac kupimo hranu, sredstva za čišćenje i higijenu. Kako naš čovjek voli naš proizvod, vodimo računa prilikom nabave hrane. Općenito našim posjetom i poklonom nastojimo im unijeti u dom bar tračak nade, veselja i topline kako bi uočili da nisu sami, napušteni i zaboravljeni. Većina njih vrlo se veseli našoj posjeti, pogotovo kad im pročitamo čestitku, malo sjednemo i podijelimo njihove tjeskobe, strahove i brige; bar malo ublažimo njihove potrebe, neimaštinu i patnju. U vremenu božićnih i uskrsnih blagdana podijelimo približno 40 do 100 paketa, kako kada prikupimo.

    Naša karitativna skupina sudjeluje i u ostalim aktivnostima u župi. Tako osiguravamo dežurstvo volontera u Centru prilikom humanitarnih akcija – skupljanje odjeće i obuće za Hrvate u Rumunjskoj, za ugrožene na Kosovu poslali smo kamion hrane i odjeće te 2 400 kn izbjeglima i protjeranima iz Bosne u Knin, skupljali smo potpise za neradne nedjelje i sl. No naša suradnja sa župnikom i pastoralnim vijećem možda je vidljivija u našem PLANU RADA koji ćemo također prikazati.

    Uglavnom do sada izloženim zadovoljni smo, ali ima i onoga čime baš i nismo. Ne javljaju nam se mlađi volonteri i osobe srednje dobi koje bi mogle svojim fizičkim radom pomoći potrebitim, organizirati akcije spremanja i čišćenja, krečenja, prevesti nekoga do liječnika, dati nekomu instrukcije, zdravstveni radnici mogli bi pomoći pri njezi bolesnih, obrtnici popraviti manje nedostatke u kući (vodovod, elektr. energija, plin…), no nažalost ovakve se stručne osobe ne javljaju pa se često pitamo što je s tolikim mladim zdravim nezaposlenim osobama.

    Na biskupijskom savjetovanju voditelja župnih caritasa često čujemo da imaju mahom mlade članove u skupini, a mi ih nažalost nismo uspjeli ili ne znamo animirati. Jasno nam je da se i mi izlažemo opasnosti ogovaranja, osude, nepravednosti. Mi nismo socijalna služba, ne možemo znati ekonomsko stanje pojedinca i obitelji, niti imamo pravo tražiti odreske od mirovina, plaća i slično, no svima trebamo reći da mi radimo CARITAS – LJUBAVI. Ako je tko nezadovoljan, može nam se pridružiti pa svojim radom obogatiti naše služenje u objektivnosti i pravednosti. Jer svakim posjetom uočavamo smisao naše nazočnosti u njihovim domovima i tako pokušavamo objektivno ocijeniti njihove zahtjeve i potrebe.

 Mi smatramo da trebamo biti optimisti, biti zadovoljni učinjenim i veseliti se malim uspješnim koracima, uvijek nastojeći poboljšati rad, ne kloniti duhom, a uz molitvu i božju pomoć sigurno ćemo uspjeti bolje i više.

 Neka nas sve skupa dragi Bog ispuni iskrenom zahvalnošću za sve naše dosadašnje uspjehe, ali i ohrabri u našim nastojanjima da budemo bolji i djelotvorniji.   

Župa info

Crkvena 34, 31000 Osijek, Hrvatska
T:  031-503-222
F:  031-503-222
E:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
W:  www.imemarijino.hr

Radno vrijeme župnog ureda

ponedjeljkom 17 – 18 sati
utorak – petak 9 – 11 sati, 17 – 18 sati
subotom 9 – 11 sati

Raspored sv. misa

Radnim danom
8.00 i 18.30

subotom
8.00

NEDJELJOM i svetkovinom:
7.00, 9.00, 11.00, 18.30