Događaji u župi

Teško mi je predraga braćo i sestre izustiti riječi SRETAN USKRS, jer nam je svima u ovom vremenu pandemije zamućena sreća i radost suzdržana. Da, teško nam je jer smo naučili Uskrs slaviti svečano, raspjevano, ljubeći i grleći jedni druge. Naučili smo i iskazivati uskrsne običaje pojedinih krajeva iz kojih dolazimo. Da, puno toga nam nedostaje i ne možemo se do kraja pomiriti sa čudnom stvarnosti koja poput oblaka stoji iznad naših kuća i nikako da se makne. Iako se ne možemo osloboditi ili izbrisati vrijeme u kojem jesmo ipak možemo svojom dušom, umom i srcem ući u dubine Božje poruke i osloboditi se straha i tjeskobe. Izgleda da nam je upravo sada Uskrs najbliži.

Uskrs je eksplozija svjetla, mira, slobode i ljubavi. Uskrs je prolaz u život, u pobjedu, u povjerenje, u ljudskost koja više nikada ne može prestati. Uskrs je dan koji unosi stravu i nemir u sve neprijatelje čovječanstva. Uskrs je dan čovjeka, to je dan vječne nade, dan nove povijesti čovječanstva.

Isus je uskrsnuo, prvi u povijesti svijete. On nije oživio poput Lazara, nego je njegovo tijelo uskrslo, a to znači preobraženo, oslobođeno od raspadanja, smrti i bolesti. Nad njim stari bezbožni svijet nema nikakvu vlast. To je, dakle, spas ljudskog tijela i ljudske naravi od raspadanja.

Isus, dakle, nije oživio da živi negdje na zemlji. Time se ne bi dogodilo ništa novo u ljudskoj povijesti i u prirodi. On je preobrazio ljudsku narav, otvorio vrata za preobrazbu čitave prirode, svakog čovjeka, cijelog čovječanstva. To znači da je oduzeo mogućnost da pakao, Sotona, grijeh i smrt imaju vlast nad čovjekom. Čovjek, dakle, ima izlaz, ima spas, može se osloboditi patnje, bolesti, epidemije. Neprijatelj čovjeka i čovječanstva je zauvijek izgubio bitku. Smrt, grijeh, đavao, mrak, patnja zauvijek su pobijeđeni.
Snaga uskrsnuća je u nama. Ona nam je udijeljena u krštenju. Uskrsna jaja dočaravaju tu istinu. Kao što pile kuca iznutra na stijenku od jajeta da bi izišlo van, tako i čovjek treba iznutra kucati Duhu Božjem na stijenku svoga života da bi izašao u uskrsnuće, u snagu, u zdravlje i mir. U svakom čovjeku je ta klica života, kao u jajetu. Važno je da se razvija i da čovjek počne rasti u veliko Božje dijete koje može živjeti u skladu i miru sa svima.

Možda je upravo sada nastupilo vrijeme za mene i za tebe da odbacujući vanjski sjaj uđemo potpuno i do kraja u dubine Božje uskrsne poruke jer je Isus uskrsnuo za tebe i za mene. Ti i ja smo dionici Njegova uskrsnuća. Bog se i danas objavljuje, Bog i danas govori, zato otvorimo dubine svoga srca i osluškujmo. Osluškujmo, promatrajući događaje „čitajući znakove vremena“, ali ne kroz prizmu straha, ugroze, već prizmu neizmjerne ljubavi, ljubavi koja se očitovala na križu. Ta Božja ljubav darovala je do kraja sebe u Isusu Kristu i još nešto, darovao nam je i svoju majku Mariju. On na križu pred samu smrt kaže: „Evo ti majke!“.

Mi smo župljani župe Preslavnoga Imena Marijina, obavijeni plaštem Blažene Djevice Marije, pod Njezinom zaštitom. Puno puta smo iskusili njezin zagovor. Kada su djeca u nevolji i kada je čovjeku teško, često uzvikne „MILA MAJKO MOJA“. Naše crkve posvećene Mariji, župna crkva, Snježna Gospa su cijeli dan otvorene. Ne sastajemo se na svetim misama zbog ugroze pandemije, izbjegavamo veliko okupljanje ljudi na jednom mjestu, ali zato možemo doći pojedinačno preko dana. Crkve su otvorene i Majka nas čeka. Sigurno ćemo pronaći utjehu, snagu, jakost, a i ozdravljenje. Da, Isus je uskrsnuo, živ je ! Darovao nam je Bog sebe samoga u Isusu Kristu i ne samo to, dobili smo i Njegovu majku Mariju, sebi za majku! Ne bojmo se, svima sviče zora uskrsnoga jutra, već ju posjedujemo SRETAN USKRS !
Kapelan i župnik su ne samo u duhu s vama, već i preko telefona, preko župne stranice i facebooka … služimo svakodnevno svete mise, molimo, volimo vas i jedva čekamo da se opet sastanemo na svetoj misi u našoj župnoj crkvi.

Župa info

Crkvena 34, 31000 Osijek, Hrvatska
T:  031-503-222
F:  031-503-222
E:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
W:  www.imemarijino.hr

Radno vrijeme župnog ureda

Svaki radni dan

  •     8.30 - 12.00, te 17.00 - 18.00

Subotom

  •     9.00 - 12.00 (nedjeljom ne radimo)

Raspored sv. misa

Radnim danom
8.00 i 18.30

subotom
8.00

NEDJELJOM i svetkovinom:
7.00, 9.00, 11.00, 18.30