Događaji u župi

Braćo i sestre !

Uskrs je iza nas, kao neki ružni san, kojega trebamo što prije zaboraviti. Imali smo sve obrede Velikog tjedna, odslužili uskrsne mise, ali bez vas. Osjetili smo kako je svećenik jadan bez ljudi i bezvrijedan bez vjernika. Proživjeli smo pravi Veliki tjedan s Isusom na Maslinskoj gori kojega su svi napustili, a učenici pozaspali. I to je bilo neponovljivo iskustvo. Istina, teško, no iskustvo druženja s Isusom koji nas nije napustio. Osjetili smo i osjećamo njegovu blizinu, a i blizinu svih vas vjernika kojima smo kao svećenici poslani. S mnogima smo telefonski razgovarali, izmijenili poruke…

Nakon Isusovog uskrsnuća učenici su se razbježali na sve strane. Plašeći se same pomisli da ih mogu prepoznati i povezati s Isusom, većina se izolirala od svijeta. Drugi, poput putnika u Emaus, pokušavaju pobjeći i pronaći staru sigurnost. Praktične osobe poput Tome apostola, koji ne vjeruje dok ne vide i opipaju, vjerojatno traže mogući izlaz iz nezavidne situacije. Prazan grob koji je vidjela tek nekolicina, umjesto veselja izazvao je dodatne nedoumice. Više se nisu mogli osloniti ni na ostatke prošlosti skrivene iza grobnoga kamena. Upravo nas braćo i sestre ovih dana zaokupljaju baš takve misli u nama struje slični osjećaji. Hoće li ikada ova pandemija proći i hoćemo li izvući živu glavu? Nekada, kao da izgubimo nadu.

Iskustvo apostola nakon uskrsnuća za nas je ovih dana dragocjeno. Daje nam pravo na strah i sumnju. Svatko ponekad u različitome intenzitetu i trajanju proživljava krizu vjere. No, ne trebamo je se plašiti. Pravi znak krize bio bi da ju nikad ne osjećamo. Vjernik sumnja, pita se ćuti Božju šutnju i odsutnost iz vlastitog života te doživljava mrak iz kojega vapi za svjetlom. Nepogode kojima smo izloženi samo pogoduju takve osjećaje. S druge strane, one učvršćuju vjeru. Okreću nas Bogu koji je snažniji od njih. Zato sveti Petar u drugom čitanju za ovu nedjelju nas poziva i kaže: „makar se možda sada trebalo malo i žalostiti zbog različitih kušnja: da prokušanost naše vjere – dragocjenija je od propadljivog zlata, koje se ipak u vatri kuša – stekne hvalu slavu i čast o objavljenju Isusa Krista“. Mnogi mi ovih dana rekoše da im je teško, ali da se više i snažnije mole i da osjećaju Isusov mir u svojem srcu. Pored ugroze i zla i straha koji nas se ovih dana dotiču u isto vrijeme ulazimo i u nova pozitivna i dobra iskustva. Poznata nam je ona izreka „Oni koji Boga ljube, i zlo se okreće na dobro“. Vjerujemo da će i iz ovoga zla uroditi puno dobra, zato još malo ustrajmo u svim izrečenim i određenim mjerama zaštite, jer se ukazuje novo svijetlo, već je na pomolu i bliži se kraj.

ZATO BRAĆO I SESTRE POJAČAJMO SVOJU MOLITVU. NAŠE CRKVE SU I DALJE ZA SVE OTVORENE. POJEDINAČNIM DOLASKOM NA MOLITVU NEĆEMO NARUŠITI RED, NITI PRAVITI JAVNA OKUPLJANJA, JER TO U OVOM VREMENU NIJE DOBRO NITI PREPORUČLJIVO. CRKVA GOSPE SNJEŽNE ĆE SA SUBOTE NA NEDJELJU BITI CIJELU NOĆ OTVORENA ZA KLANJANJE PRED PRESVETIM OLTARSKIM SAKRAMENTOM.

Kapelan i župnik su ne samo u duhu s vama, već i preko telefona, preko župne stranice i facebooka … služimo svakodnevno svete mise i očekujemo skori susret ili u crkvi pa ako treba i u nekom razmaku jednog ili dva metra ili oko crkve (postavili smo ozvučenje) ili na dvorištu koje je veliko i može nas sve prihvatiti. Nadamo se da nije daleko taj dan. Sve vas na nedjelju MLADOG USKRSA od srca pozdravljamo!

Župa info

Crkvena 34, 31000 Osijek, Hrvatska
T:  031-503-222
F:  031-503-222
E:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
W:  www.imemarijino.hr

Radno vrijeme župnog ureda

Svaki radni dan

  •     8.30 - 12.00, te 17.00 - 18.00

Subotom

  •     9.00 - 12.00 (nedjeljom ne radimo)

Raspored sv. misa

Radnim danom
8.00 i 18.30

subotom
8.00

NEDJELJOM i svetkovinom:
7.00, 9.00, 11.00, 18.30