Događaji u župi

Župnik župe Preslavnoga Imena Marijina, prečasni Ivan Jurić, organizirao je za svoje župljane višednevno hodočašće u Međugorje. Pedesetak hodočasnika u petak rano poslijepodne molitveno je započelo produženi blagdanski vikend. Nakon otpjevane marijanske pjesme Čuj nas majko zaputili smo se prema Hercegovini.

Dugo poslijepodnevno putovanje bilo je ispunjeno živahnim razgovorima, dosjetkama, anegdotalnim sličicama, kiflicama raznih veličina, boja i okusa. Dinamičnost autobusne vožnje bila je isprepletana molitvom krunice, marijanskim pjesmama, tišinom i povijesnim pregledom Bosne i Hercegovine. Za molitveni dio našega puta bio je zadužen i zaslužan naš župnik koji nas je nakon svake desetice krunice uvodio u sve dublja liturgijska razmišljanja osnažujući naš duhovno-vjernički identitet i pripremajući nas za hodočasničke nakane. Posebno je bilo dojmljivo župnikovo razlaganje povijesti zemlje kojom smo putovali – od srednjega vijeka do naših dana – čime smo se podsjetili na svu složenost povijesnih prilika, vladajućih odnosa, ljudskih sudbina te svih ostalih okolnosti koje prate Bosnu i Hercegovinu od davnina. U takvom ugođaju ispunjenom pozitivnim i duhovitim raspoloženjima u kasnijim večernjim satima stigli smo na naše odredište – Međugorje.

U subotnje hercegovčko jutro zaputili smo se na Brdo Ukazanja. Naš duhovnik i vodič župnik Jurić poveo nas je stazom bijakovićkog zaseoka Podbrda kojom smo se kretali svatko u svom ritmu, u svom tempu, u svojim mislima… Duboko vjernički, pokornički, pokajnički, molitveno predavali smo našoj Majci zagovore, nakane, zavjete ne mareći za žegu i sunce koji su nas pratili na putu do kipa Kraljice Mira. Nakon sretnoga spuštanja u podnožje, slijedio je posjet zajednici Cenacolo – dirljivo, emotivno, duboko proživljeno iskustvo onih koji su bili u ponoru i dotaknuli dno, kraj, ali se vratili u život i krenuli drugim putem – kršćanskim, produhovljenim, milosrdnim. Nađeni Bog ovih mladića i djevojaka svjedočanstvo je ljubavi, ali i neprestane borbe održati se na tom putu Božje ljubavi i vjerničke snage. Još jedno takvo snažno mjesto koje uznemiruje, ali i nadahnjuje svakako je i Majčino selo. Obiteljska koncepcija ovoga iznimno humanoga mjesta plemenitih nakana, dobronamjernih utjecaja i dobročinstava potresna je priča o malima, slabima, nemoćnima, ostavljenima. I ovdje nam nije nedostajalo molitve, namjera, zavjeta, obećanja. Poslijepodnevni dio subote proveli smo u ckrvi svetoga Jakova i oko nje. Velikom misnom slavlju povodom 30 godina FRAME prethodila je molitva krunice. Nakon mise i posvete nabožnih predmeta zaputili smo se u obilazak kipa Uskrsloga Krista i postaja križnoga puta.

Nedjelja je bila podijeljena na prijepodnevni dio odlaska na Križevac i poslijepodnevni dio misnoga slavlja u međugorskoj crkvi. Postaje križnoga puta do Križevca bile su postaje odmora, molitve i duhovnih razmatranja što je naše hodočašće učinilo intenzivnijim, svetijim, a nas duhovno bogatijima i vjernički snažnijima.

Put je kući počeo u jutarnjim satima blagdanskoga ponedjeljka. Još jedna zapamćena sličica hodočasničkoga putovanja zbila se u Brestovskom. Svaki crkveni red kontemplativnih obilježja i strogih pravila uvijek izaziva šutnju i divljenje, ali i podsjeća na veličine, poput poniznosti, zahvalnosti, dobrote, plemenitosti. Časne sestre klarise crpe svoju snagu u Božjoj ljubavi, molitvi, poniznosti, predanosti srca i duše Isusu. Iako žive u klauzuri, one zrače slobodom duha, srca, otvorenosti i plemenitosti, poglavito prema nejakima, posrnulima, izgubljenima. Ovo nam je blagoslovljeno iskustvo upotpunilo hodočasničke dane i zaokružilo našu duhovnu obnovu.
Puna srca nastavili smo putovanje prema Lijepoj Našoj, a naše dvije časne, Mira i Zvonimira, vodile su nas pjesmama: Kao Marija da te ljubim, Do nebesa nek se ori, Rajska djevo kraljice Hrvata…

Vesna Bjedov

Župa info

Crkvena 34, 31000 Osijek, Hrvatska
T:  031-503-222
F:  031-503-222
E:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
W:  www.imemarijino.hr

Radno vrijeme župnog ureda

Svaki radni dan

  •     8.30 - 12.00, te 17.00 - 18.00

Subotom

  •     9.00 - 12.00 (nedjeljom ne radimo)

Raspored sv. misa

Radnim danom
8.00 i 18.30

subotom
8.00

NEDJELJOM i svetkovinom:
7.00, 9.00, 11.00, 18.30