Događaji u župi

Nakon devetnice ovoga Stepinčeva (10. veljače) svečanu svetu misu uz koncelebraciju svećenika osječkih dekanata u Župnoj crkvi Preslavnoga Imena Marijina, služio je otac Dragan Majić, isusovac. Dobro je  podsjetiti kako je nova tradicija u gradu uz Dravu, zahvaljujući angažmanu tadašnjega donjogradskoga župnika mons. Martina Radmana, zaživjela ubrzo nakon što je Alojzije Stepinac proglašen blaženim. Isto tako vrijedno je spomenuti činjenicu kako je donjogradska župna crkva jedan od rijetkih u Đakovačko osječkoj nadbiskupiji u kojoj se čuvaju blaženikove moći. Nit vodilja izvrsne propovijedi patera Dragana Majića u do posljednjega mjesta ispunjenoj crkvi unatoč nevremenu, bila je 50. godišnjica od smrti kardinala, blaženika i mučenika, koji je u hrvatskoj povijesti ostavio itekakvoga traga. Kratkim povijesnim presjekom gost svećenik je, naime, ukazao na značaj Alojzija Viktora Stepinca, koji je doslovce živio i umro za Boga, Crkvu i svoj hrvatski narod, pokazavši da, kako je pripomenuo, velik čovjek ostaje jednako velik i u jami, dok se mali može popeti i na najvišu planinu, ali ostaje neznatan.

 

Bilo je zanimljivo čuti Stepinčev životni put od djeteta iz brojne obitelji, preko odlaska u Prvi svjetski rat gdje je ranjen i greškom proglašen mrtvim, no preživio je u talijanskim logorima. Potom je uslijedio odlazak na studij u Rim s Franjom Šeperom, nakon povratka u vrlo kratkome vremenu proglašen je koadjutorom biskupu Baueru i osnovao Caritas Zagrebačke nadbiskupije. Među istaknutije detalje Stepinčeva života nedvojbeno treba uvrstiti montirani proces 1946. koji je okončan presudom da je kriv prema svim točkama optužnice i boravak u Lepoglavi, a nakon pet godina Lepoglavu je zamijenio kućnim pritvorom u Krašiću, gdje je i umro.


- Nije bio kolebljivac, već čovjek od formata , a silne su ga nevolje zadesile, kazao je o. Dragan Matić i dodao kako se držao herojski uzorno. Izgorio je za Boga, Crkvu, za domovinu Hrvatsku, za duše. Zato je donio plod blaženstva, a uskoro i svetosti. Bio je odan i vjeran, što znači da mu je bilo jasno da tko hoće služiti dvojicu, iznevjeri obojicu. Znao je da kršćanin – katolik ne može sjediti na dvije stolice – ni svećenik, ni roditelj, ni profesor, ni političar, a na žalost sjede. Ne možeš služiti Bogu i bogatstvu, a Alojzije Viktor Stepinac je bio čovjek vjere. No vjera bez djela je mrtva, dodao je svećenik i osvrnuo se i na današnju situaciju pripomenuvši kako i sada ljudi teško žive i dok silosi žita netragom nestaju neki se besramno bogate koristeći svoje položaje  i olako rasprodaju sve do čega dođu. Svoju je domovinu blaženik neizmjerno ljubio, naglasio je pater Dragan Majić i zaključio kako ni danas nepravdu ne bi prešutio zato neka  njegov uspravan stav, miran i dostojanstven i pun ljubavi prema Bogu, Crkvi, hrvatskome narodu bude i nama inspiracija.

Lj.Bobalić

Župa info

Crkvena 34, 31000 Osijek, Hrvatska
T:  031-503-222
F:  031-503-222
E:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
W:  www.imemarijino.hr

Radno vrijeme župnog ureda

Svaki radni dan

  •     8.30 - 12.00, te 17.00 - 18.00

Subotom

  •     9.00 - 12.00 (nedjeljom ne radimo)

Raspored sv. misa

Radnim danom
8.00 i 18.30

subotom
8.00

NEDJELJOM i svetkovinom:
7.00, 9.00, 11.00, 18.30